Jukola 2013 (2013-06-16)
Kategori: Tävling
Karta/område: Jämsä
Land: Finland
Distans: Kavel
Sträcka: 7'e 15,1 k
Sträcka: 17.86 km
Tid: 123:52
Kollar man såhär i efterhand på loppet så var det ganska kasst men det var ändå en seger. En seger mot gubbara och åter igen GUBBSLAKT!

Redan flera på onsdagen innan mailade jag minna lagkompisar:
"Jag anmäler mig frivilligt på 7'e sträckan. Ge mig under 10 min till gubbarna så blir det nog gubbslakt i år också!"
När jag på söndagsmorgonen innan min start inser att det här börjar mer och mer likna en sanning blev jag lite nervös. "Hade jag varit för stor i käften nu igen?"

10 minuter och 35 sekunder efter Daniel "Bebop" Andersson-Olm i gubblaget ger jag mig ut. Otroligt övertaggad men med ändå ganska stort fokus på att hålla mig lugn.

Mina inre tankar: "De är 15 km, det finns tid, du behöver inte vara ikapp till ettan, det är 15 km."

Första 10 kontrollerna känns sådär, stressar lite och bommar i ringen på flera kontroller. Tankarna är nästan lika ofta på Daniels lopp som på mitt eget. "Med en sån här start kan jag inte tagit mycket!"

I efter hand kan man kolla på radiotiderna till radio 1, K3 var avståndet oförändrat. Till radio 2, K8 hade jag helt plötsligt tagit in nu var det bara 4:30 som skilde. Men vad visst jag om det då?

På vägen till K11 så vecklar jag ut hela A2 kartan för att kolla hur mycket jag har kvar att jobba på. Det är en del. Bara fortsätta borra tänker jag. På väg ut från K11 möts jag till min stora glädje av gubben Daniel på väg upp till kontrollen från fel håll. Jag hälsar glatt! Det var en vändpunkt i loppet, en vändpunkt som jag inte hade mentalt tänkt igenom.

Här ifrån börjar bommarna. K12-13 går fint. En ganska stor klunga går jag med. Leder sen klungan fel till K14, hängde en lätt vilsen 3'e sträckslöpare... Löser de snabbt. Sen en krok på K15. Bebop är mig i hasorna. Ut på sträcka 16 hör jag hur någon närmar sig bakifrån. Slänger en blick över axeln. Bebop närmar sig, det får vara slut med den saken. "Han ska jag inte se mer idag." Jag ökar farten och han släpper min rygg. Tyvärr även jag kartkontakten och vips så har man gjort en 5 min bom.

"OJOJOJ nu måste jag öka om det här ska gå!" Trycker på ännu mer än tidigare. (som det någonsin varit en bra idé att försöka springa ikapp bommar) Går bra i två kontroller men till K19 följer jag med en klunga mot fel gaffel. "F*N nu är det kört!" Pressar järnet mot K20. Går bra! K21, "inte bom igen!" Nu är hoppet ute... När jag springer ut från kontrollen ser jag något blått skymta i ögonvrån. "BEBOP!" Radio 6, 8 sek efter mig.

Jag har inte trasslat till det helt! "Inga bommar nu så är det i hamn!" Han ser sliten ut och du känner dig ganska fräsch efter omständigheterna. K22, säkert. Jag pressar ut på vägen. Törs inte vända mig om för att se hur långt avståndet är. K23 grönområdes kontroll, tar det extra lugnt. Perfekt! K24 grymt bra sikt ser kontrollen på långt håll.

Vänder mig om en bit ner i backen är Daniel, "han ser bra sliten ut du fixar det här." K25, grötar på in i grönområdet vill få stigen men misslyckas, känns som det tar evigheter att ta sig igenom. Efter kraftledningsgatan ser jag en stor klunga lite mer till vänster. "Bara inte Bebop hittat något grymt stråk/ny stig och är med i den klungan."

Matar ikapp klungan över kärret. "Ingen Bebop skönt." K26, läser höjden, passerar tennisbanan, var är min höjd? Inser sen med hjärtat i halsgropen, det är en grop! "Det var nära!" Nu är det bara en grönområdes kontroll kvar. Backen ut från K26 känns tung, tar mig tiden att spana ut över tallheden. Ingen Thorgubbe syns.

Vill för allt i värden spika K27. Gör det också känns otroligt skönt! Sen var det bara defilera i mål. Jubblet från "ynglingslaget" som möten en vid sista kontrollen var underbart. GUBBSLAKT!

Nu för första gången på hela banan kommer tankarna på fler konkurrenter och spurtar ner någon trött gubbe som försökt passera mig när jag sträckte armarna i skyn för att fira gubbslakten.

Allt som allt ett ganska kasst lopp som såhär i efterhand berodde mycket på att man inte bara höll sig lugn. Men får väl tacka Daniel för att han inte heller gjorde något topp lopp. Då hade de aldrig gått. Men åh andra sidan de blev ju mycket mer spännande såhär. Fansen på arenan följde intensivt mitt och Daniel jojo spel vid radiokontrollerna där ett tag. Allt för publiken! Och det var ett otroligt inspirerande lopp. Väldigt kul med tuff orientering, mycket prestige och väldigt jämn kamp! Gör jag gärna om!
Visa kommentarer (5)
 
Jukola 2013 (2013-06-16) Jukola 2013 (2013-06-16)